Pronađi proizvod
Ovde pronađite pravi proizvod za vas i potrebe vaše bebe.
pročitaj višeIntolerancija nije uvek odmah prepoznatljiva. Simptomi kao što su dijareja, bol u stomaku i nadimanje mogu se pojaviti tek nakon nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja hrane. Morate se konsultovati sa svojim pedijatrom ako sumnjate da vaše dete ima intoleranciju.
Intolerancija na laktozu je nemogućnost prerade mlečnog šećera (laktoze). Ako su se vaše sumnje na intoleranciju na laktozu pokazale kao tačne, možete, uz odobrenje pedijatra, koristiti specijalno mleko za bebe bez laktoze (SL formula) da nastavite sa ishranom vaše bebe.
Ako je potvrđena alergija na kravlje mleko, vaša beba ne može da preradi proteine iz kravljeg mleka. U ovom slučaju se obično preporučuje mleko za bebe koje sadrži razgrađene (hidrolizovane) proteine kravljeg mleka ili mešavine aminokiselina. Alternativno, nakon 6. meseca, odojčad se može hraniti posebnim mlekom za bebe (SL formula) koje ne sadrži proteine kravljeg mleka. Umesto toga, kao izvor proteina oni sadrže prečišćeni izolat sojinog proteina koji je posebno razvijen za mleka za odojčad.
Celijakija je intolerancija tankog creva na gluten. Tačan uzrok poremećaja još nije konačno utvrđen. Ono što je jasno jeste da postoji genetska predispozicija koja, uz spoljne faktore, dovodi do bolesti.
Indikacije intolerancije na gluten:
Brza i jasna dijagnoza je često otežana zbog atipičnog, složenog skupa simptoma.
Ako sumnjate da vaše dete boluje od celijakije, morate se obratiti lekaru. Njegova dijagnoza će odlučiti da li je neophodno da se vaša beba pridržava bezglutenske ishrane, odnosno da se sa jelovnika uklone sve vrste žitarica koje sadrže gluten i svi proizvodi koji ga sadrže. Neprikladne su i obične kašice za bebe, hleb ili peciva. Pod strogom ishranom bez glutena, sluzokoža tankog creva će se regenerisati i simptomi će se povući u roku od nekoliko nedelja.
Ako pacijenti koji boluju od celijakije nastave da jedu hranu koja sadrži gluten, sluzokoža tankog creva će biti oštećena i to će narušiti ukupnu funkciju varenja i apsorpcije hrane. U stalnom kontaktu sa glutenom, resice tankog creva (izbočine nalik prstima na unutrašnjosti creva) počinju da atrofiraju. Površina creva postaje glatka i može da obavlja svoj zadatak transporta hranljivih materija samo u ograničenoj meri.