Kako se intolerancija na laktozu ili alergija na proteine kravljeg mleka manifestuje kod beba?

Intolerancija nije uvek odmah prepoznatljiva. Simptomi kao što su dijareja, bol u stomaku i nadimanje mogu se pojaviti tek nakon nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja hrane. Morate se konsultovati sa svojim pedijatrom ako sumnjate da vaše dete ima intoleranciju.

Saveti o intoleranciji

 • Šta radite kod intolerancije na kravlje mleko?

  Intolerancija na mleko ukazuje na intoleranciju na laktozu ili alergiju na proteine kravljeg mleka

  Intolerancija na laktozu je nemogućnost prerade mlečnog šećera (laktoze). Ako su se vaše sumnje na intoleranciju na laktozu pokazale kao tačne, možete, uz odobrenje pedijatra, koristiti specijalno mleko za bebe bez laktoze (SL formula) da nastavite sa ishranom vaše bebe.

  Ako je potvrđena alergija na kravlje mleko, vaša beba ne može da preradi proteine iz kravljeg mleka. U ovom slučaju se obično preporučuje mleko za bebe koje sadrži razgrađene (hidrolizovane) proteine kravljeg mleka ili mešavine aminokiselina. Alternativno, nakon 6. meseca, odojčad se može hraniti posebnim mlekom za bebe (SL formula) koje ne sadrži proteine kravljeg mleka. Umesto toga, kao izvor proteina oni sadrže prečišćeni izolat sojinog proteina koji je posebno razvijen za mleka za odojčad.

 • Šta je celijakija?

  Celijakija je intolerancija na gluten

  Celijakija je intolerancija tankog creva na gluten. Tačan uzrok poremećaja još nije konačno utvrđen. Ono što je jasno jeste da postoji genetska predispozicija koja, uz spoljne faktore, dovodi do bolesti.

 • Kako da prepoznam celijakiju ili intoleranciju na gluten?

  Brza dijagnoza često nije moguća zbog veoma složenog skupa simptoma

  Indikacije intolerancije na gluten:

  • Glavna karakteristika je nemogućnost dobijanja na težini ili čak hronična pothranjenost zbog oštećenja funkcije tankog creva usled celijakije.
  • Osim toga, beba izbacuje velike količine masne dijareje u kojoj se vredne hranljive materije iz hrane izlučuju pre nego što se svare.
  • Gubitak apetita, razdražljivost, nadimanje, bolovi u stomaku i povraćanje su uobičajeni simptomi.

  Brza i jasna dijagnoza je često otežana zbog atipičnog, složenog skupa simptoma.

  Ako sumnjate da vaše dete boluje od celijakije, morate se obratiti lekaru. Njegova dijagnoza će odlučiti da li je neophodno da se vaša beba pridržava bezglutenske ishrane, odnosno da se sa jelovnika uklone sve vrste žitarica koje sadrže gluten i svi proizvodi koji ga sadrže. Neprikladne su i obične kašice za bebe, hleb ili peciva. Pod strogom ishranom bez glutena, sluzokoža tankog creva će se regenerisati i simptomi će se povući u roku od nekoliko nedelja.

 • Kada i kako se razvija celijakija ili intolerancija na gluten?

  Prva pojava celijakije zavisi od toga kada se uvede prva hrana koja sadrži gluten
  • Celijakija obično počinje dva do četiri meseca nakon prvog kontakta vašeg deteta sa hranom koja sadrži gluten (npr. u obliku kašica za bebe koje sadrže gluten).
  • Prva pojava simptoma celijakije od trenutka kada su uvedene namirnice koje sadrže gluten (npr. kašice koje sadrže gluten) je veoma varijabilna. Može da varira od nekoliko nedelja do nekoliko godina.
  • 10% obolele dece mlađe od dve godine ima privremenu celijakiju koja ponovo nestaje posle 2 ili 3 godine.

  Ako pacijenti koji boluju od celijakije nastave da jedu hranu koja sadrži gluten, sluzokoža tankog creva će biti oštećena i to će narušiti ukupnu funkciju varenja i apsorpcije hrane. U stalnom kontaktu sa glutenom, resice tankog creva (izbočine nalik prstima na unutrašnjosti creva) počinju da atrofiraju. Površina creva postaje glatka i može da obavlja svoj zadatak transporta hranljivih materija samo u ograničenoj meri.

back to top