Mother breastfeeding baby

Kako da pravilno dojim svoju bebu?

Važno je da od samog početka budete u dobrom položaju za dojenje kako biste se mogli opustiti i dojiti svoju bebu tokom dužeg vremenskog perioda bez bola ili nelagodnosti.

Saveti za dobre
tehnike dojenja.

Dojenje je najbolji način da nahranite bebu. Ne može svako odmah uspešno da doji. Često je potrebno malo vežbe i strpljenja da biste se vaša beba i vi navikli. Drago nam je da vas oboje podržimo sa nekoliko osnovnih saveta za dojenje.

Ponudite grudi njihovim držanjem u obliku slova C

Ponudite grudi njihovim držanjem u obliku slova C

Uvek nudite dojku njenim držanjem u obliku slova C — sa prstima ispod dojke i palcem na vrhu iza areole. Ovo vam omogućava da poduprete dojku bez dodirivanja areole.

Navodite bebu do dojke

Navodite bebu do dojke

Pre hvatanja, usmerite bradavicu ka usnama vaše bebe. Čim su usta dovoljno otvorena, nežno ali čvrsto pritisnite bebinu glavu na dojku. Uverite se da vaša beba ne samo da sisa bradavicu, već da ima i veliki deo okolnog tamnijeg područja (areola) u ustima.

Odvajanje od dojke

Odvajanje od dojke

Zaštitite bradavice i ne dozvolite bebi da sisa radi udobnosti. Čim završi sa sisanjem, pažljivo gurnite mali prst u ugao njihovih usta da razbijete vakuum i tako odvojite bebu od dojke.

Kako da znam koji položaj za dojenje je najbolji za mene?

Svoju bebu možete dojiti u različitim položajima - bilo da sedite, ležite ili stojite. Isprobajte ih da vidite koji je najbolji za vas i vašu bebu. Kada dojite, važno je da pronađete položaj koji je udoban za oboje, tako da takođe možete da držite bebu u tom položaju tokom dužih vremenskih perioda.

  • Vaše malo sunce uvek treba da bude potpuno okrenuto prema vama tako da ne mora da okreće glavu prema vašim grudima
  • Pobrinite se da takođe ispraznite obe dojke ravnomerno kako biste sprečili začepljenje mlečnih kanala.
Položak kolevke

Položaj kolevke (stojeći ili sedeći)

Većina dece se doji u položaju kolevke. U ovom položaju, dete leži preko vašeg stomaka sa glavom oslonjenom na vašu podlakticu i lakat. Ako hranite u sedećem položaju, možete da ublažite naprezanje mišića ruku i ramena korišćenjem jastuka za dojenje ili drugog jastuka.

Fudbalski položaj (sedeći)

Fudbalski položaj (sedeći)

Fudbasli položaj se posebno preporučuje ako vam je strana dojke veoma teška i ne drenira u potpunosti. U ovom slučaju vaša beba leži na leđima ili je blago uspravno oslonjena direktno na vaš kuk. Vaša podlaktica podržava njihova leđa, a vaša ruka drži glavu tako da možete imati kontakt očima.

Dojenje u ležećem položaju

Dojenje u ležećem položaju

Zaista se možete opustiti kada dojite dok ležite. Za ovo vi i vaša beba ležite  na boku, stomak uz stomak. Uverite se da je lice vaše bebe postavljeno u visini vaše bradavice. Pomaže da naslonite glavu na jastuk sa blago gurnutim ramenom napred.

back to top