baby holding dads finger

Biti tata.
Dete menja sve.

Sa trudnoćom, vaš život i vaše partnerstvo se sigurno mnogo menjaju. Ali čim se beba pojavi, ova promena poprima drugačiju dinamiku i kvalitet. Budući da ste sada tata, morate da se naviknete na mnogo stvari: život sa manje sna i više odgovornosti, sa puno malih briga i velikih izazova. Često ćete se osećati umorno i iscrpljeno. Ali kada mazite svoju bebu i pogledate to slatko lice, znate: ova mala osoba je vredna svakog truda.


mom, dad and baby lying in bed together

Tvoj život kao trio
Učiti da budem tata

Kao par, verovatno ste već formirali ideje o tome kako biste želeli da organizujete svakodnevni život sa detetom. Ali postoje ogromna razlika između teorije i prakse. Od trenutka kada vaša beba stigne kući, sva vaša očekivanja lete kroz prozor. Većina očeva je zapanjena činjenicom da je sada neko drugi njihovom partneru na prvom mestu. A pošto tate ne mogu da doje, beba  se prirodno više fokusira na mamu. Kao što se vaše dete razvija, i vi sada morate da preraste u svoju novu ulogu.

Podrška u puerperijumu
Kako podržati partnera nakon porođaja

Prve četiri nedelje nakon rođenja bebe nazivaju se puerperijumom. To je otprilike vreme koje je potrebno vašem partneru da se oporavi od porođaja. Tokom ove faze, drastično smanjenje nivoa hormona menja telo i raspoloženje vašeg partnera. Otprilike tri četvrtine svih žena u ovo vreme doživi 'bebi bluz', a to izaziva mnogo suza. Sada je na tebi kao na tati. Uzmite nekoliko slobodnih dana, pobrinite se za svoju porodicu i zagrlite partnera kad god joj zatreba. Razmazite je svom svojom ljubavlju i nežnošću - i ako vam previše posetilaca pokuca na vrata, samo ih oterajte.


dad holding his kid on lap

Kako mogu da stvorim vezu između oca i deteta?
Vaša beba takođe želi da bude blizu tate

Naravno, veza između majke i deteta je nešto veoma posebno. Ali u principu, majke i očevi mogu podjednako dobro da čitaju potrebe svoje bebe. Oboje znaju da li njihovo dete vrišti od gladi, straha od razdvajanja ili jednostavno od mokre pelene. A ako se svako od njih brine o novorođenčetu podjednako, beba se takođe oseća blisko povezanom sa oba. Ukratko: od prve sekunde vaša beba će tražiti toplinu i naklonost svog tate. Sve što treba da uradite je da uhvatite njihovu malu ruku i pružite im svoju ljubav.


Menjanje pelena je lako
Tata mora da radi ono što tata mora

Promena pelena više ne bi trebalo da bude problem. Na kraju krajeva, mi smo u 2020-im. Ipak, stalno čujete o očevima koji zaziru od ove očinske dužnosti. Ali zašto? To je odlična prilika da izgradite vezu sa svojim detetom. Uz malo vežbe, može biti zaista zabavno. Samo imajte poverenja u svoje veštine kao tate - mama i beba će vas voleti zbog toga. Uz ovih nekoliko saveta, promena pelena je dečija igra:

  • Skinite bebu unapred — vaša beba ne voli da predugo leži na leđima.
  • Budite spremni — da biste uštedeli vreme, trebalo bi da imate spremne pelene, maramice i vodu.
  • Ponesite igračke — vaša beba voli da se igra i zabavlja.
  • Promenite lokaciju — bilo da je to kauč, tepih ili kuhinjski pult; bilo gde izgleda uzbudljivije od stola za presvlačenje.
  • Samo pričajte — objasnite šta radite i zašto to radite, vaša beba možda neće razumeti, ali ona ipak voli da sluša vaš glas.
baby walking down the stairs with dad
back to top