Couple holding ultrasound photo

Vau, postaću tata!

Postati tata je jedno od najvećih iskustava koje možete imati u životu. Ipak, to takođe postavlja mnoga pitanja. Kako funkcioniše trudnoća? Da li će naša ljubav i partnerstvo biti isti? Šta da radim kada je beba ovde? Ne brinite: priroda vam je obezbedila dobru intuiciju da savladate sve ove izazove. Imamo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da ispunite svoju novu ulogu oca.


Pregnant Woman

Ona je trudna! Šta sad?

Za neke je to čista radost, za druge malo iznenađenje - ali jedno je sigurno, ništa više neće biti isto. Kada vam žena ili devojka kažu da je trudna, za oboje počinje potpuno nova faza u životu.

Kako savladati prvi trimestar

Čim dobijete pozitivan test na trudnoću, avantura počinje: pravljenje planova za budućnost, posete ginekologu, klinički pregledi, prvi ultrazvučni pregled — na vaš raspored već utiče vaše nerođeno dete. To je vreme kada su parovi spojeni, ali takođe mogu biti pod stresom. U svakom slučaju, potrebno vam je mnogo ljubavi i razumevanja jedno za drugo.

Bio sam potpuno presrećan. Oboje smo dugo želeli dete. Ipak, i mi smo se zapitali: da li smo zaista spremni za ovo?


Pregnant woman with ultrasound photos

Prenatalni pregledi i slike ultrazvuka

Prvi pregledi kod ginekologa obično počinju krajem trećeg meseca trudnoće — a često je tada i prvi ultrazvuk. Kao otac, ne bi trebalo da propustite ovo uzbudljivo iskustvo — jer ništa vam ne otvara oči bolje za činjenicu da zaista nešto posebno raste u stomaku vaše partnerke od ove prve slike vašeg deteta.

Dodatna prenatalna dijagnostika

Na sreću, većina dece se rađa zdrava — ipak, kao roditelji uvek želite da budete što sigurniji da je sve u redu. Ako vam redovni pregledi nisu dovoljni, možete zatražiti dodatnu prenatalnu dijagnostiku. Ovo ponekad može pomoći da se rano identifikuju ozbiljne bolesti ili invalidnosti kod vašeg deteta. Međutim, uvek tražite savet od svog lekara o prednostima i rizicima takvih pregleda. Imajte na umu da prenatalna dijagnostika ne može garantovati zdravo dete.


dad holding baby feet

Pripremiti se,
Pozor. Rođenje!

Da li želite da budete tu kada se vaša beba rodi? Odlično! U tom slučaju treba da se što bolje pripremite za veliki događaj. Jer jedno je sigurno: samo ćete biti prava podrška svojoj ženi i nerođenom detetu ako znate koje korake da preduzmete čim porođaj počne. Zato želimo da vam damo nekoliko saveta i samopouzdanja koje vam je potrebno.

Dobro pripremljen za porođaj

How do I prepare for birth as a dad? What do I do when contractions start? How do I support my wife in the delivery room? All of these questions are answered in birth preparation courses. It is a particularly good idea to undertake this important training if you are a first-time dad.

Kako da se kao tata pripremim za porođaj? Šta da radim kada počnu kontrakcije? Kako da izdržim svoju ženu u porođajnoj sali? Na sva ova pitanja odgovore se dobija na kursevima pripreme za porođaj. Posebno je dobra ideja da preduzmete ovu važnu obuku ako ste prvi put tata.


Udahnite, izdahnite

Uvek je dobro za vaše dete ako roditelji rade kao tim. Na kursu pripreme za porođaj dobićete početni trening. Vaša prva lekcija: udahnite i izdahnite zajedno. Pravilna tehnika disanja je moćno sredstvo koje se može koristiti za fokusiranje pažnje i ublažavanje od stresa i porođajnih bolova koje donosi porođaj.

Man hugging his pregnant wife

Kontrakcije? Budi smiren, tata!

Naravno, postoje izuzeci - ali kada počnu kontrakcije, tate često paniče više nego mame. Samo zapamtite 'pravilno prethodno planiranje sprečava loše performanse' i duboko udahnite. Možete, na primer, da okačite broj taksija na frižider ili da spakujete torbu za sebe u kojoj imate sve što je potrebno budućem ocu. Budite podrška, poslednja stvar koju vaša žena ili devojka sada treba su dodatne nevolje.


happy young father looking with tenderness at his baby

Nulti dan
Pažnja: Beba dolazi!

Videti rođenje sopstvenog deteta promeniće vas zauvek. Na kraju krajeva, ne samo da je vaša beba rođena na ovaj poseban dan, već ste sada postali i otac. Imamo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uradite dobar posao i da budete prava podrška svojoj ženi i novorođenčetu.

Šta treba uzeti u obzir u porođajnoj sobi

Sasvim je razumljivo ako vas pomisao na porođaj čini malo nervoznim. Ali da očevi često padnu u nesvest u porođajnoj sali je priča starih žena. U stvari, šansa da ćete se onesvestiti je manja od 1%. Osim toga, porođaj je ipak pomalo uzbudljiv i iscrpljujući. To može da potraje i u porođajnoj sali je obično veoma toplo — zato treba da nosite laganu, udobnu odeću kako biste mogli da stojite pored (ili iza) svoje žene hladne, bistre glave.

Porođaj je bio teži nego što sam mislio. Kada se završio, dozvoljeno mi je da presečem pupčanu vrpcu. Tada je moja žena držala bebu u naručju i pomislio sam: Nikad nisam video ništa tako lepo.


dad baby sleep

Uloga tate tokom porođaja

Pratiti porođaj kao tata znači, pre svega, pustiti stvari da klize. Vaša primarna uloga je jednostavno da budete tamo. Ohrabrite svoju ženu, umirite je i pomozite joj u tehnikama disanja koje ste zajedno naučili. Ono što vaša voljena želi može se promeniti iz jedne sekunde u drugu. Njeno raspoloženje se može promeniti isto tako brzo, tako da se nemojte iznenaditi ako morate da joj poslužite kao vreća za udaranje kako bi mogla da se oslobodi stresa.

back to top