Infantilne kolike:
Uzroci, simptomi i pomoć

Kada se vaša beba ne oseća dobro, i vi patite sa njom. Naročito kada ne znate tačno šta nije u redu i kako možete da pomognete. Često je to zato što vaše dete ima bol u stomaku. Ali odakle dolaze ti bolovi, kako se manifestuju i šta možete učiniti da ih zaustavite? Saznajte više o infantilnim kolikama.

Humana Baby liegt im Bett und weint

Kako da prepoznam infantilne kolike?

Da li vaša beba dugo plače i ne može da se umiri? Imate li utisak da je nešto boli bez očiglednog uzroka? Ako vaša beba pokaže bar jedan od sledećih simptoma, verovatno je da vaše malo sunce pati od teške nelagodnosti u stomaku koja se opisuje kao infantilne kolike.

Da biste isključili druge uzroke upornog plača, obavezno se konsultujte sa svojim pedijatrom.


Humana Baby schläft auf Mamas Schulter

Mogući simptomi infantilnih kolika

 • Vaša beba plače bez očiglednog razloga i ne može da se umiri.
 • Stomak joj je naduven i tvrd.
 • Vaša beba je nemirna. Napreže se ili čvrsto privlači stopala prema telu i veoma je napeta.
 • Simptomi i periodi nervoze se obično javljaju nakon hranjenja i često u isto doba dana. Često počinju popodne ili rano uveče, a ponekad traju i u noć.


Šta uzrokuje infantilne kolike?

Sve bebe plaču – na primer, kada su gladne, imaju punu pelenu ili osećaju nelagodu. Međutim, mnogo beba plače bez očiglednog razloga. Ovaj preterani plač se često naziva infantilnim kolikama.

Infantilne kolike, međutim, nisu kolike u bukvalnom smislu. Iz medicinske perspektive, posmatra se kao ponavljajući, dugi periodi plača, uznemirenosti i razdražljivosti deteta bez očiglednog razloga koje roditelji ne mogu da spreče. Često se javljaju u prvim mesecima po rođenju. Procenjuje se da se javljaju kod 16-20% beba.

U mnogim slučajevima, teško je utvrditi osnovni razlog za nelagodnost kod bebe, a tačni uzroci kolika kod dece često ostaju nepoznati. Dobra vest je da simptomi obično nestaju kako bebe rastu, a plač obično prestaje u dobi od 4. meseca. Samo kod manjeg broja beba traje duže od 6 meseci.

Mogući uzroci infantilnih kolika

 • Nerazvijen sistem za varenje

  Dobro regulisano varenje postiže se dovoljnom proizvodnjom enzima i zdravom crevnom florom. U slučaju novorođenčadi, oba još nisu u potpunosti razvijena – sistem za varenje je još nedovršen, a rezultat je nepravilan transport do creva. To može dovesti do pojačanih kontrakcija gastrointestinalnog trakta i bolova u vezi sa njima.

 • Zarobljeni gas u gastrointestinalnom traktu

  Proizvodnja gasova u gastrointestinalnom traktu je prirodan deo procesa varenja i samo po sebi nije problem. Međutim, prekomerna proizvodnja gasova koja nastaje zbog nezrelosti creva može dovesti do grčeva i bolnog osećaja pritiska ako se nadimanje ne može osloboditi zbog tvrde stolice. Pored toga, vazduh koji beba proguta dok sisa može pogoršati bol.

 • Problemi prilagođavanja i regulacije

  Tokom prvih nekoliko nedelja, beba mora da uspostavi sopstveni ritam u okviru dnevne rutine i da se prilagodi svakodnevnom životu. Ona postaje sve svjesnija svog okruženja i mora se nositi sa bezbrojnim novim utiscima u tom procesu. Redovan obrazac hranjenja – koji ostavlja vremena za spavanje, igru i razvoj zdravog apetita – sve je deo ovoga. Beba mora malo po malo da nauči ovaj obrazac. Ako još nije našla svoj ritam, ili je poremećen, to može dovesti do infantilnih kolika.

Kako mogu pomoći svojoj bebi kod infantilnih kolika?

Saveti za bolove u stomaku vaše bebe i kako da vratite osmeh svom malom suncu:

back to top