Neka sami otkriju svet

Svako malo dete oseća potrebu da samostalno istražuje svet oko sebe. Ovde ćete naučiti šta da očekujete u ovoj razvojnoj fazi.

Humana - kleiner Junge als Klavierspieler

Kratak izlet u um malog deteta

Vreme leti. Nedavno ste u naručju držali svoju ranjivu bebu koja je jedva mogla da se okrene na jednu stranu — a sada je postala živahno dete. Oni hodaju svetom na sopstvenim nogama i imaju oko za nestašluke.

Kognitivni razvoj
toddler with paintbrush

Motorički i kognitivni razvoj nakon prvog rođendana

Do prvog rođendana, težina vašeg malog heroja se skoro utrostručila — i u skladu s tim su se razvile njegove motoričke i intelektualne veštine. Mališani postaju sve samostalniji i mobilniji. Svaki dan uče i otkrivaju nove stvari i počinju da komuniciraju sa svojim društvenim okruženjem.

To se posebno otkriva kroz njihov jezički razvoj. Gestovi poput klimanja glavom i odmahivanja glavom postaju reči poput „da“ i „ne“. Veština izražavanja i imenovanja predmeta i ljudi ubrzano napreduje.

Govor
dad and baby reading books

Kada deca počinju da govore?

Do 2. godine većina dece razume jednostavne rečenice i zadatke. Između 18. i 24. meseca njihov pasivni rečnik se proširuje na oko 200 do 300 reči — a do tada već mogu aktivno da koriste oko 50 reči.

Ne brinite ako se jezički razvoj vašeg deteta razlikuje. Svaki mali heroj ima sopstveni tempo za razvoj svojih super moći. Zbog individualnih razlika, naš broj i uzrast za razvoj jezika dece služe samo kao opšti vodič.

Posle 2. rođendana
kid vaccuming the floor

Šta očekivati posle 2. rođendana

Telo i um vašeg deteta nastavljaju značajno da se razvijaju nakon njegovog 2. rođendana. Težina mozga je sada samo oko 25% manja od težine mozga odrasle osobe - formirano je otprilike 100 triliona sinapsi.

Motoričke, kognitivne i jezičke veštine vašeg malog heroja zaista rastu. Bilo da je u pitanju penjanje, skakanje ili vožnja triciklom, igranje žmurki ili tagovanja — vaše dete želi da sve pokuša. Istovremeno ulaze u novu fazu razvoja ličnosti i snage volje. Mnogi roditelji se pitaju: 'Šta se desilo mojoj slatkoj bebi?' Ne paničite! To je normalno. Vaše dete jednostavno doživljava mnogo novih emocija i tek treba da nauči kako da se nosi sa frustracijom i besom. Sada je vreme za roditeljsku osetljivost i puno, puno empatije.

Da li ste znali...?

Alfa-linolenska kiselina (ALA) je posebno važna za razvoj moždanih i nervnih ćelija. ALA je esencijalna omega-3 masna kiselina koju telo ne može samo da formira i stoga se mora obezbediti ishranom.

Ovo bi vas takođe moglo zanimati

  • Idealan plan ishrane za malu decu
  • Raznovrsna paleta recepata za malu decu
  • Šarene ideje za zabavne obrazovne aktivnosti
Ishrana malog deteta
Humana - Kleiner Junge als Gewichtheber

Možda sam mali, ali oh, dečko kako sam jak!

Mali heroji svakodnevno postavljaju sebi nove izazove kako bi postali veliki i snažni. Uz pravi plan ishrane, mama i tata mogu zaista pomoći.

pročitaj više
Ideje za recepte za porodicu
girl kid in kitchen

Jednostavne, ukusne ideje za recepte za celu porodicu

Da li vaš mali heroj želi više raznolikosti na svom tanjiru? Naše ideje za recepte privlače celu porodicu i mogu se pripremiti za tren oka.

pročitaj više
Obrazovne aktivnosti
Humana Kleinkind als Malerin

Šarene ideje za zabavne obrazovne aktivnosti

Boja prstiju budi radoznalost i kreativnost. Vaš mali heroj može odmah da počne bez potrebe za četkom.

pročitaj više
back to top