Prvi zalogaj

Prvi zalogaj vašeg deteta jedan od najvažnijih trenutaka u vašem životu

BIO tejmentes grízes gabonapép

Ne možemo vam reći kada tačno treba početi sa uvođenjem nemlečne ishrane s obzirom da za to ne postoje jasne opšte preporuke.

U drugoj polovini prve godine života, potreba za energijom kod vaše bebe se povećava, tako da se nemlečna ishrana uglavnom uvodi u 6. mesecu života.

Ali, kada god počnete sa uvođenjem nemlečne ishrane, imajte na umu da je to veliki korak u razvoju vaše bebe i magičan trenutak za vas.

Sigurno želite da svom detetu obezbedite najbolji početak života uključujući i najbolju ishranu. Kako bismo vam pomogli i podržali vas, sastavili smo neke jednostavne smernice za zdrav i dobar početak u ishrani vaše bebe.

Pre svega, vaša beba je individua za sebe, sa sopstvenim fazama razvoja, a tako je i kada je rast zuba u pitanju. Imajte na umu da tekstura hrane koju nudite bebi treba da bude u skladu sa trenutnom fazom razvoja, kao i fazom rasta zuba.


Želimo da podelimo sa vama:

Značaj mleka:

Mleko i dalje igra važnu nutritivnu ulogu za vašu bebu u svakoj fazi prelaska na nemlečnu ishranu. Čak i u uzrastu od godinu dana, uobičajeni unos mleka čini trećinu ukupnog energetskog unosa (Alexy U., Kersting M., What children eat and what they should eat (Šta deca jedu, a šta bi trebala da jedu), Minhen, 1999)

Previše soli:

Preteran unos soli loš je za svakoga, ali naročito može biti štetan za bebe i malu decu. Višak soli u organizmu se izbacuje preko bubrega. Bubrezi beba nisu dovoljno razvijeni da bi se nosili sa preteranim količinama natrijuma, te stoga dolazi do njegovog nagomilavanja. Ovo može imati negativan uticaj na zdravlje bebe.

Previše šećera:

Šećer bebama daje jedino energiju, a ne obezbeđuje nikakve druge hranljive materije neophodne za zdrav rast i razvoj. Štaviše, prekomerne količine šećera mogu bebu ,,naučiti“ da preferira slatku hranu kasnije tokom života, a povrh svega nije zdrav ni za bebine zube.


Neke opšte smernice koje bi trebalo pratiti:

 1. Izbegavati do navršenih 12 meseci:
  • Hranu sa previše soli
  • Začinjenu hranu
  • Crni luk, beli luk, praziluk, mahunarke i orašaste plodove, jaja
 2. Nakon navršenih 12 meseci, imajte na umu sledeća pravila:
  • Koristite samo male količine soli za pripremu bebine hrane, a so koju koristite treba da bude jodirana
  • Izbegavajte previše začinjenu hranu
  • Izbegavajte jela i pića sa previse šećera; od pića se preporučuje voda
  • Nastavite da dajete bebi istu količinu mlečnih proizvoda kao ranije, što je oko 500ml, ali neka sada to bude u vidu prelazne mlečne formule, mleka za decu stariju od godinu dana, svežeg mleka, jogurta bez dodatih boja, pojačivača ukusa i šećera ili nemasnog sira.
 3. Sa punih 36 meseci, vaše dete može da jede istu hranu kao i vi.
  • Ali molimo vas imajte u vidu: Previše soli nije zdravo kako za vaše dete tako ni za vas.

Žitarice prilagođene uzrastu

100% najbolji sastojci - od prvog zalogaja pa nadalje 

Bez dodatih šećera i aroma

Svakoga dana dajemo sve od sebe da kreiramo proizvode prilagođene uzrastu i svakoj fazi razvoja vaše bebe. Nudimo širok spektar ukusnih žitarica - zadovoljavajući sve stomačiće i njihove individualne potrebe.

Naše žitarice su ukusne i prirodno slatke, čime se obezbeđuje iskustvo čistog i prirodnog ukusa. Šećer je prirodno prisutan u sastojcima - nije ga potrebno dodavati, a to svakako nije ni zdravo.

Koristimo samo pažljivo odabrane i kvalitetne žitarice. Mnogi od naših recepata sadrže cela zrna žitarica.

Naši sastojci su savršeno prilagođeni prehrambenim potrebama beba - u skladu sa njihovim uzrastom i fazom razvoja.

Mogućnost praćenja porekla namirnica od momenta žetve do finalnog proizvoda, kao i mnoštvo stalnih provera, garantuju vrhunski kvalitet za vaše mališane.

 

 

 

SZO jasno preporučuje isključivo dojenje tokom prvih 6 meseci života. Humana u potpunosti sledi ovu preporuku.