pregnant woman smiling at the beach

Najuzbudljivije vreme u životu svake žene!

Sa trudnoćom, ceo vaš svet se okreće naglavačke. Vaše telo se menja, hormoni se menjaju i često niste sigurni šta vas čeka. Ovo takođe utiče na vašu vezu. Uz naš vodič za pomoć, pratimo vas tokom trudnoće i dajemo vam dragocene savete o ishrani i bilo čemu drugom o čemu biste mogli da brinete dok se pripremate za porođaj.

Savršeno pripremljene za porođaj i dojenje

Nema još dugo do porođaja. Nema sumnje da već razmišljate o onome što sledi. Rado ćemo vam pomoći da budete što spremniji.

humana baby letter

Poklon za rođenje

Zadržite mnoge posebne trenutke sa svojim suncem od rođenja u bebi dnevnik.

Šta treba da imam u torbi za bolnicu?

Skoro je vreme — vaš termin porođaja je sve bliže i bliže. Da vi ili vaš partner ništa ne biste zaboravili u svom uzbuđenju, trebalo bi na vreme da razmislite o svojoj torbi za bolnicu. Pripremili smo kontrolnu listu da vam pomognemo. Ovu opremu treba da imate u torbi spremnu još od od sedmog meseca, za slučaj da beba odluči da želi da stigne malo ranije.

Naš savet: Držite svoju torbu na vidljivom i lako dostupnom mestu, samo u slučaju da beba dobije smešne ideje o tome da rano iznenadi sve. Što je još važnije, ne zaboravite da kažete budućem tati gde ste je stavili!

 • Važna dokumenta
 • Odeća
 • Sanitarni proizvodi
 • Za bebu
 • Ostalo

Važna dokumenta

Odeća

Sanitarni proizvodi

Za bebu

Ostalo

Pravilna ishrana tokom trudnoće

Postoji jednostavno pravilo kada je u pitanju ishrana tokom trudnoće: raznovrsna i zdrava. Ne morate sve stavljati na zlatnu vagu.

Tap on Spots To find out more

Proteini

Vašoj bebi je potrebno puno proteina za razvoj širokog spektra tkiva i organa. To je najvažniji građevinski blok naših ćelija.

Idealna je mešavina životinjskih i biljnih proteina. Izvori životinjskih proteina uključuju mleko, jogurt, sir, jaja, ribu i nemasno meso. Izvori biljnih proteina su krompir, orasi, integralne žitarice ili proizvodi od soje. Ne treba odustati od jedenja mesa tokom trudnoće jer ono doprinosi snabdevanju esencijalnim hranljivim materijama. Za ovo je dovoljan ukupan nedeljni unos od 300-600 g mesa i narezaka (ali bez sirovih proizvoda!) tokom trudnoće. Budite sigurni da je vaše meso uvek dobro termički obrađeno.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati, koji regulišu nivo šećera u krvi uz pomoć hormona insulina i glukagona, važan su izvor energije - vaša beba zavisi od njih.

Ako ne dobijate dovoljno goriva, brzo ćete se osećati slabo. Prilikom izbora izvora energije važno je uzeti u obzir kvalitet. Proizvodi od celog zrna, povrće, krompir i voće polako oslobađaju energiju telu. Slatka hrana brzo izaziva glad i želju za još. Naš savet: jedite dobro, osećajte se dobro.

Masti

Masti su važne za vašu bebu u razvoju jer stimulišu rast.

Dnevni unos masti (do 80 g) podržava snabdevanje bebe, kao i funkciju određenih vitamina koji se mogu apsorbovati u telo samo vezivanjem za molekule masti. Visokokvalitetne biljne masti (npr. uljane repice, maslinovo ili suncokretovo ulje) i mlečne masti su idealne. Dakle, u redu je jesti puter, ali budite oprezniji kada su u pitanju namirnice sa veoma visokim sadržajem masti kao što su narezci, vrući čips, majonez, sosovi i kolači itd.

Vitamini

Sve važne procese u telu pokreću vitamini.

Sa uravnoteženom ishranom obično nećete imati nedostataka, čak ni tokom trudnoće.

Najvažniji izvori vitamina su voće, povrće i mlečni proizvodi. Za punu vitaminsku snagu treba kupiti sveže ili smrznuto voće i povrće, uglavnom ih jesti sirovo ili kuvati na pari u malo vode. Zeleno lisnato povrće sadrži (između ostalih vitamina) najvažniju folnu kiselinu.

Minerali i mikronutrijenti

Potrebni su vam samo mikronutrijenti u vrlo malim količinama. Uz nekoliko izuzetaka, dobićete dovoljno kroz dnevne obroke ako jedete uravnoteženu ishranu. Sledeće supstance igraju važnu ulogu:

Kalcijum i fosfor

Važni minerali za razvoj i održavanje zuba i kostiju, kako za vas tako i za vašu bebu. Dobri izvori su mleko i mlečni proizvodi.

Kalijum

Ovaj mineral reguliše ravnotežu vode, tačnije izlučivanje vode iz tkiva. Banane i kajsije (sveže ili sušene) su idealni dobavljači kalijuma. Ako imate primetne otoke na rukama i nogama, od vitalnog je značaja da razgovarate sa svojim lekarom.

Gvožđe

Bez gvožđa bi naša krv imala ozbiljan nedostatak. Gvožđe je odgovorno za stvaranje hemoglobina (Hb), crvenog pigmenta u našim krvnim ćelijama. Njegov posao je da transportuje kiseonik iz pluća kroz arterije do svih ćelija u telu. Ali gvožđe možemo dobiti samo kroz hranu. Najbolji izvori su meso, orasi, hleb od celog zrna, kelj, ovas i proso. Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa, dok je magnezijum sprečava. Zbog toga je najbolje sačekati 2 sata nakon jela pre nego što uzmete tablete magnezijuma za grčeve.

Najčešća pitanja o ishrani tokom trudnoće.

 • Žedna sam, koliko je tečnosti dobro za moju bebu?

  Tokom trudnoće, čak i bubrezi rade punom parom i potrebno im je više tečnosti da bi pravilno funkcionisali. Potrebno vam je najmanje 2 litra dnevno. Danas se mnogo raspravlja oko kafe, ali ovde se radi o većim količinama. Dobro je popiti dve do tri šolje dnevno. Isto važi i za crni čaj. Budite oprezni sa slatkim pićima: bezalkoholna pića, koka-kola i neki voćni sokovi imaju ogromnu količinu kalorija.

 • Mogu li jesti ribu tokom trudnoće?

  Nemačko društvo za ishranu (DGE) preporučuje da jedete ribu jednom ili dva puta nedeljno dok ste trudni kako biste dobili dovoljno polinezasićenih masnih kiselina i kao bogat izvor joda i selena. Najvažnije omega-3 masne kiseline su u izobilju u masnim hladnovodnim ribama kao što su losos, skuša, haringa, tunjevina i sardina. S obzirom na moguće zagađivače koje se nalaze u velikim slanovodnim ribama kao što su tunjevina, brancin, vučija, palamida i ajkula, ne treba ih konzumirati redovno, i to samo u malim količinama. Kada se poštuju ove preventivne zdravstvene mere, riba se računa kao važna grupa hrane za trudnice. Ako odlučite da ne jedete ribu tokom trudnoće, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o dodavanju esencijalnih masnih kiselina. Neka biljna ulja, na primer ulja repice, lanenog semena i oraha, su vredan dodatak. Postoje i omega-3 proizvodi i dijetetski suplementi sa omega-3 masnim kiselinama kako biste bili sigurni da ćete dobiti dovoljno. Konsultujte se sa svojim lekarom ako želite da koristite dodatne proizvode.

 • Pitanje u vezi težine: koliko dodatnih kilograma je u redu?

  U prva tri do četiri meseca većina žena dobija na težini zbog sve većeg apetita. Do porođaja se očekuje ukupno 10 do 12 dodatnih kilograma. To je prosek. Na primer, za vas bi moglo biti manje, ali sve dok jedete dovoljno, sasvim je u redu. Ako dobijete mnogo više, lekar će paziti na to kako bi se uverio da je i dalje u zdravim granicama.

 • Preeklampsija (EPH-gestoza) u trudnoći: koji su znaci upozorenja

  Preeklampsija (ranije EPH-gestoza) je bolest koja uključuje visok krvni pritisak koja može biti povezana sa edemima i izlučivanjem proteina u urinu. Znak upozorenja je često oticanje prstiju i stopala. U težim slučajevima mogu se javiti vrtoglavica, glavobolja, pospanost, zamagljen vid, mučnina i povraćanje. Što je gori slučaj, veći je rizik od prevremenog porođaja i hipertenzije opasne po život majke. Za rano prepoznavanje i lečenje bolesti posebno su važni redovni prenatalni pregledi. Povremeno se i dalje daju zastareli saveti o ishrani o tome kako lečiti preeklampsiju. Dani pirinča i diuretici neće pomoći, a odustajanje od kuhinjske soli nije preporučljivo. Za zdrave trudnice, kao i one sa dijagnozom preeklampsije, savetuje se normalan unos kuhinjske soli uz uravnoteženu ishranu bogatu proteinima i dosta tečnosti.

 • Fenilketonurija majke - šta da uzmem u obzir?

  Žene koje pate od fenilketonurije ili hiperfenilalaninemije, a trudne su, imaju majčinsku fenilketonuriju. U takvim slučajevima preporučuje se stroga dijeta sa niskim sadržajem fenilalanina tokom trudnoće. Vrednosti fenilalanina u krvi moraju da se kontrolišu veoma često u redovnim intervalima od strane lekara i dijeta sa niskim sadržajem fenilalanina mora da se prilagodi u skladu sa tim. Nivo fenilalanina nerođenog deteta je oko dva puta veći nego kod majke. Visok nivo fenilalanina kod majke može oštetiti fetus (uključujući njihov mozak ili srce) ili može dovesti do pobačaja. U takvim okolnostima, trudnoću treba dobro isplanirati i potražiti ginekologa veoma rano kako bi se izbeglo oštećenje fetusa u ranim fazama trudnoće. Zbog toga se preporučuje da započnete strogu dijetu sa niskim sadržajem fenilalanina pod nadzorom lekara pre začeća.

back to top