Uvođenje čvrste hrane: Spremni za prvu kašiku?

Od početka 5. meseca, ili najkasnije do početka 7. meseca, vaše malo sunce će se razviti dovoljno da prvi put okusi hranu za bebe, pored mleka. Važno je imati na umu da sve ima bolji ukus kada ste opušteni.

cute baby eating pasta with fork with sunshine

Uživanje u prvom obroku

Prvu čvrstu hranu obično treba uvesti kao podnevni obrok pre dojenja ili davanja flašice. Potrudite se da im prve kašike ponudite kada je dete što je moguće opuštenije i raspoloženije, inače mu neće biti do eksperimentisanja. Ako su previše gladni ili nestrpljivi, trebalo bi da svojoj bebi prvo ponudite malo mleka - ali samo toliko da otkloni glad kako bi se onda mogla koncentrisati na čvrstu hranu.

Spremni za hranu za bebe

 • Znaci da je vaše malo sunce spremno za prvu čvrstu hranu

  • Oni su zainteresovani da gledaju kako jedete: Njihove oči prate svaku kašiku koju prinesete ustima.
  • Otvaraju usta, cvokoću usnama i pomeraju glavu ka kašiki.
  • Počinju da žvaću i njihov 'refleks potiska jezika' slabi. Posežu za hranom, žvaću je i više ne izbacuju čvrstu hranu iz usta.
  • Neumorno žvaću svoje ruke i igračke i obilno balave.
  • Vaša beba postaje sve nestrpljivija između hranjenja, a razmaci između dojenja se ponovo smanjuju.
 • Počnite sa jednim sastojkom, a zatim dodajte varijaciju

  Počnite sa samo jednim sastojkom za prvu hranu za bebe i pustite dete da se polako navikne na njega. Pire od povrća (kao što je šargarepa) je dobro za početak jer većina dece uživa u njemu i veoma se lako svari.

  Ako hranjenje prvim sastojkom ide dobro 2–3 dana, možete postepeno dodati malo pire krompira kao drugi sastojak i, nakon što se naviknete, oko 20–30 g kuvanog, pasiranog mesa kao treći sastojak. Nakon otprilike 3-4 nedelje upoznavanja sa jedenjem čvrste hrane, standardna porcija pirea od povrća, krompira i mesa iznosila bi oko 180-220 g. Nastavite da menjate sastojke korak po korak jer to podstiče otvorenost vaše bebe za novu hranu kada odraste. Imajte na umu da odojčad još ne pokazuju nikakvu sklonost prema šećeru ili soli u prvih nekoliko meseci. Zbog toga treba izbegavati proizvode sa aditivima kao što su šećer, so i arome ili začini.

  Posle otprilike mesec dana možete zameniti drugi mlečni obrok, najbolje uveče, kašicama od mleka i žitarica. Obrok od žitarica uveče može zasititi i istovremeno obezbediti miran san.

  Kada se beba navikne na večernje kašice, možete početi da joj nudite pire od žitarica i voća bez mleka u popodnevnim satima.

  Trebalo bi da nastavite sa dopunom ovih obroka dojenjem ili davanjem bočice sve dok ne pređu na porodičnu hranu prilagođenu deci. Vaše dete može da se pridruži porodičnim obrocima od otprilike jedne godine. Čim počnete da im dajete čvrstu hranu, detetu će biti potrebna i dodatna pića, zbog creva.

 • Izaberite pravu hranu

  Kada počnete da postepeno uvodite čvrstu hranu, pažljivo birajte sastojke. Reći ćemo vam kako možete sprečiti alergije i koje namirnice vaše male sunce za sada treba da izbegava.

  Prevencija alergija

  Ne pokušavajte da izbegnete potencijalne alergene u hrani. Naprotiv — rano konzumiranje ribe, na primer, može čak sprečiti razvoj alergija.

  Budite oprezni sa određenim namirnicama

  Vaša beba ne bi trebalo da jede hranu koju može brzo da proguta, kao što su sirova riba ili jaja, na primer. Celi orasi takođe mogu predstavljati opasnost od gušenja.


cute baby eating cereal

Svaka beba ima svoj tempo

Since eating from a spoon is totally new for your child, in the beginning, they will usually only consume small amounts. Therefore, it is a good idea to offer another milk feed directly afterwards. Once your baby has learned to eat from a spoon, you can increase the amount of puree or cereal accordingly, or introduce a mixed puree, e.g. a combination of vegetables and meat.

Pošto je jesti iz kašike potpuno novo za vaše dete, u početku će obično konzumirati samo male količine. Zbog toga je dobra ideja odmah nakon toga ponuditi podoj ili mleko. Kada vaša beba nauči da jede na kašičicu, možete povećati količinu pirea ili žitarica u skladu sa tim, ili uvesti mešani pire, npr. kombinacija povrća i mesa.

Savet: Imajte malo strpljenja, jer vaše malo sunce prvo mora da nauči kako da sisa pire ili žitarice sa kašike. Za ovo je najbolje koristiti meku, ravnu, zaobljenu kašiku.

Choose the right foods

When you begin to gradually introduce solids, you should select your ingredients carefully. We will tell you how you can prevent allergies and which foods your little sunshine should avoid for now.

Allergy prevention
cute baby out on the farm

Allergy prevention

Don't try to avoid potential food allergens. On the contrary — the early consumption of fish, for example, can even prevent the development of allergies.

Be careful with certain foods
baby grossed look

Be careful with certain foods

Your baby should not eat foods that can go off quickly, like raw fish or eggs, for example. Whole nuts can also be a choking hazard.


baby plucking flowers with mom

Pijte pravu stvar od rođenja

Tokom prva četiri meseca života, vaša beba normalno dobija dovoljno tečnosti iz majčinog mleka  ili flašice. Gubitak tečnosti treba da nadoknadite samo u slučaju ekstremne vrućine, groznice, dijareje ili povraćanja. Kada počnete da hranite svoje dete čvrstom hranom, trebalo bi da ga naviknete i na dodatnu tečnost kako mu pražnjenje creva ne bi postalo previše teško. Što je više čvrste hrane na jelovniku, to više morate paziti na adekvatan unos tečnosti.

Unos tečnosti tokom uvođenja čvrste hrane

 • Voda nije isto što i voda

  Mineralna voda: Mineralne vode ne podležu istim striktnim propisima postavljenim za običnu vodu za piće i, delimično, zakonski su dozvoljeni viši pragovi nego kod vode za piće. To znači da se mineralne vode mogu značajno razlikovati po sastavu svojih minerala. Dakle, sasvim je moguće da mineralna voda sadrži više natrijuma nego što je dobro za vašu bebu. Zato uvek pri kupovini potražite tvrdnju „prikladno za bebe“.

  Voda iz česme: Zahvaljujući strogim pravilima i propisima koji regulišu sadržaj vode za piće u Srbiji, voda iz česme nije problem. Prihvatljivi pragovi minerala su prekoračeni samo u nekoliko regiona. U većini slučajeva takođe nisu štetni po zdravlje odraslih u malim koncentracijama. To, međutim, ne važi za malu decu, jer što je telo manje, to osetljivije reaguje. Posebno imajte na umu da kada voda u starim zgradama i dalje teče kroz olovne cevi, mogu se osloboditi zagađivači koji su bukvalno otrovni za bebe i roditelje. Kisela voda iz novih bakarnih cevi ili hlorisana voda je takođe posebno problematična. Ako ste u nedoumici, testirajte vodu ili pročitajte detalje relevantnih analiza vode na početnoj stranici vašeg regionalnog snabdevača vodom. Nemojte koristiti vodu koja je bila u slavini preko noći.

 • Prava količina tečnosti?

  Pored čvrste hrane, vašem detetu treba dati sledeće količine da pije:

  • Bebe od 5. do 12. meseca; pribl. 400-500 ml dnevno
  • Deca od 1 do 4 godine; oko 820 ml dnevno
  • Deca preko 4 godine i do 10 godina; oko 1 litar dnevno

  Savet: Ako je njihovo svakodnevno pražnjenje creva mekano, dobijaju dovoljno tečnosti.

Dragoceni saveti koje svakako treba uzeti u obzir

Tečnost treba da ponudite samo tokom ili posle obroka vaše bebe, tako da beba nije već sita pre nego što jede.

Ne dozvolite da vaša beba neprestano sisa flašicu jer to može dovesti do karijesa! Trebalo bi brzo da utole žeđ dok im vi držite flašu.

Naviknite dete da pije iz šolje što je ranije moguće.

back to top