baby sleeping calmly beside mommy

Dojenje — najlepši trenuci sa vašom bebom.

Veza sa vašim detetom nikada nije tako jaka kao kada dojite. Zato mi iz Humane želimo da svaka majka može da doji. Podelićemo savete o tome kako ovo može biti vreme intimne veze za vas oboje, čak i tokom izazovnih faza.

Dobro za vašu bebu - dobro za vas

Dojenje ne samo da jača vezu majke i deteta, već ima i neke zdravstvene prednosti za vas kao majku. Na primer, materica se brže smanjuje na svoju normalnu veličinu, ređe ćete biti bolesni i osećate se ujednačenije. Dugoročno, takođe smanjuje rizik od razvoja raka dojke ili jajnika.*

*Izvor: Abou-Dakn M (2018). Gesundheitliche Auswirkungen des Stillens auf die Mutter. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 61 (8), 986–989. Krol KM et al (2018). Psychological effects of breastfeeding on children and mothers. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 61 (8), 977–985.

Šta mi je potrebno za dojenje?

Kada dođe do toga, za dojenje vam ne treba ništa osim vaše bebe i vas. Niže ćete pronaći neke male pomagače i savete pomoću kojih možete olakšati dojenje sebi i svom malom suncu — obezbeđujući vam posebno prijatno iskustvo dojenja. Za ovo smo vam pripremili kontrolnu listu.

sweet mother and her cut baby

Često postavljana pitanja o opštim temama o dojenju.

 • Zašto su dojenje i majčino mleko toliko važni?

  Naučno je dokazano da deca koja su dojena pate od manje infekcija (kao što su dijareja i infekcije srednjeg uha, na primer) nego deca koja nisu dojena.* To je zato što majčino mleko sadrži mnogo antitela koja pomažu u izgradnji imunog sistema novorođenčeta. Štaviše, ravnoteža hranljivih materija u majčinom mleku prilagođava se potrebama odojčeta tokom njegovog razvoja.

  Ako želite da saznate više o majčinom mleku, pročitajte više ovde.

  *Izvor: Rouw E et al (2018). Bedeutung des Stillens für das Kind. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 61 (8), 945–951.

 • Koliko često treba da dojim svoju bebu?

  Vaša beba će vam reći šta joj treba. Vremenom ćete naučiti da tumačite znakove. Neka vaše malo sunce pije onoliko često i koliko želi. Naročito na početku, vašu bebu vode isključivo znakovi gladi. Verovatno će ih trebati dojiti svaka 2-3 sata. Redovni ritam od 4 sata neće početi pre oko 6-8 nedelja.

 • Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

  Naravno, kao majka, želite da budete sigurni da je vaša beba popila dovoljno mleka kako bi se osećala sito i bila zdrava. Pošto je stvarnu količinu mleka teško proceniti, možete pratiti sledeće: 

  • bebina usta pokrivaju skoro celu bradavicu i snažno sisa tako da mleko teče
  • piju oko 6-8 puta u periodu od 24 sata, ili čak i češće na početku
  • vaša beba izgleda zadovoljno i zdravo — kada je budna, aktivna je
  • Vaša beba dobija na težini svakodnevno i ima nekoliko mokrih pelena svakog dana

  Ako imate utisak da vaša beba nije zadovoljna i da je vaše majčino mleko nedovoljno, razgovarajte sa patronažnom sestrom ili pedijatrom o tome kako možete da zadovoljite potrebe vaše bebe.

 • Koliko dugo moja beba treba da sisa?

  Koliko dugo hranjenje traje zavisi od bebe. Sve dok vaša beba zaista sisa (a ne samo sisa radi udobnosti), možete nastaviti da hranite. Međutim, u početku se preporučuje da hranite iz jedne dojke oko 10 minuta, skinete je da bi podrignula, a zatim dajte drugu dojku dok se ne napune.

  Da biste sprečili začepljenje mlečnih kanala, trebalo bi da naizmenično počinjete sa leve strane i desne strane i pazite da vaša beba isprazni obe dojke.

 • Mogu li lekovi prodreti u majčino mleko?

  Generalno, supstance koje se mogu naći u vašem krvotoku takođe mogu da pređu u majčino mleko (u različitom stepenu). Stoga, uvek treba da razgovarate sa svojim ginekologom ili pedijatrom pre nego što uzmete bilo koji lek.

 • Mogu li da se bavim sportom dok dojim?

  Nema potrebe da prestanete da se bavite sportom dok dojite. Međutim, trebalo bi da prethodno završite postnatalni kurs vežbi da biste prvo ojačali mišiće karličnog dna. Uvek razgovarajte sa lekarom o tome kada ćete biti spremni da započnete postnatalni kurs vežbi za karlično dno.

 • Koje vrste sporta treba da izbegavam, a koje su dobre?

  Kada ponovo počnete da vežbate nakon što ste ojačali dno karlice postnatalnim tokom, imajte na umu da hormoni dojenja održavaju vaše telo u otvorenom, omekšanom stanju kako bi mleko dobro teklo. Zbog toga je najbolje izbegavati sportove poput skvoša ili tenisa koji podrazumevaju naglo zaustavljanje. Bolje je plivanje, nordijsko hodanje, joga i vožnja bicikla. Ako nosite i dobro postavljen grudnjak za dojenje, ništa ne stoji na putu bavljenja sportom.

 • Kada mogu da počnem da koristim pumpicu i šta treba da uzmem u obzir?

  Naravno, majkama koje doje je dozvoljeno da se s vremena na vreme povuku i imaju pomoć u brizi o deci. Ali gledajte na prvih 8 nedelja života vašeg deteta kao na posebno, zaštićeno vreme nakon rođenja. Mnoge majke nastavljaju da funkcionišu u svakodnevnom životu bez prekida, previše opterećujući sebe. Zaboravljaju da je porođaj neverovatan čin snage, posle kojeg vam je potreban odmor i vreme da bolje upoznate svoje dete. Nakon što ste imali ovo vreme, ništa vam ne stoji na putu da izađete i uradite postnatalni kurs vežbi za karlično dno ili odete u bioskop ako želite. Pitajte patronažnu sestru ili pedijatra kako da izmuzete, čuvate i zagrevate majčino mleko i koliko će biti potrebno vašoj bebi. Beba će do tada biti dobra u hranjenju iz vaše dojke i povremena flašica neće škoditi, ako to bude izuzetak.

Koje hranljive materije su važne za majke koje doje?

Mnogo vaše energije i hranljivih materija ide vašoj bebi kroz mleko. Zbog toga je uravnotežena ishrana i dalje veoma važna tokom dojenja, tako da vi i vaša beba dobijate sve važne hranljive materije koje su vam potrebne.

Tap on Spots To find out more

Protein

Vašoj bebi je potrebno puno proteina za razvoj širokog spektra tkiva i organa. To je najvažniji građevinski blok naših ćelija.

Idealna je mešavina životinjskih i biljnih proteina. Dobri izvori životinjskih proteina su mleko, jogurt, skuta, sir, jaja, riba i nemasno meso. Biljni izvori proteina su krompir, orasi i proizvodi od celog zrna (između ostalog). Uravnotežena vegetarijanska ishrana obično nije problem, posebno ako se konzumiraju mlečni proizvodi i jaja (tj. ovo-lakto vegetarijanska ishrana). Najbolje je da se konsultujete sa profesionalnim nutricionistom ako ste na veganskoj ishrani.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati, koji utiču na nivo šećera u krvi, zajedno sa hormonima insulinom i glukagonom, važan su izvor energije.

Ako ne dobijete dovoljno hrane, vrlo brzo ćete se osećati slabo. Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada birate izvor energije je kvalitet. Složeni ugljeni hidrati iz proizvoda od celog zrna, povrća, krompira i voća polako oslobađaju energiju telu jer većina takođe sadrži vlakna i duže vas održavaju sitima. Za poređenje, slatka hrana brzo izaziva glad i želju za više.

Masti

Masti su važne za vašu bebu koja raste jer stimuliše rast.

Dnevni unos masti (do 80g)* podržava snabdevanje bebe, kao i funkciju određenih vitamina koji se mogu apsorbovati u telo samo vezivanjem za molekule masti. Idealne masti su visokokvalitetne biljne masti (npr. maslinovo ulje i ulje repice), kao i orasi. Ali budite oprezniji kada je u pitanju hrana sa veoma visokim sadržajem masti kao što su narezci, ljuti čips, majonez, sosovi i kolači itd.

*Source: DGE, DACH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, 2. Auflage, 5. aktualisierte Ausgabe 2019

Vitamini

Mnoge važne procese u telu pokreću vitamini. Uz uravnoteženu ishranu obično nećete imati nikakvih nedostataka čak ni dok dojite.

Najvažniji izvori vitamina su voće, povrće i mlečni proizvodi. Za punu vitaminsku snagu preporučujemo da kupujete sveže ili smrznuto voće i povrće, uglavnom sirovo ili kuvano na pari u malo vode. Zeleno lisnato povrće sadrži (između ostalih vitamina) najvažniju folnu kiselinu.

Minerali i mikronutrijenti

Potrebni su vam samo mikronutrijenti u vrlo malim količinama. Uz nekoliko izuzetaka, dobićete dovoljno kroz dnevne obroke ako jedete uravnoteženu ishranu. Sledeće supstance igraju važnu ulogu:

KALCIJUM I FOSFOR

Ovo su važni minerali u razvoju i održavanju zuba i kostiju - kako za vas, tako i za vašu bebu. Dobri izvori za ovo su mleko i mlečni proizvodi.

KALIJUM

Ovaj mineral reguliše ravnotežu vode, tačnije, izlučivanje vode iz tkiva. Banane i kajsije (sveže ili sušene) su idealni dobavljači kalijuma. Ako imate primetne otoke na rukama i nogama, od vitalnog je značaja da razgovarate sa svojim lekarom.

GVOŽĐE

Bez gvožđa, vaša krv bi imala ozbiljan deficit. Gvožđe je odgovorno za stvaranje hemoglobina (Hb), crvenog pigmenta u krvnim ćelijama. Njegov posao je da prenosi kiseonik iz pluća, kroz arterije, do svih ćelija u telu. Najbolji izvori su meso, orasi, hleb od celog zrna, kelj, ovas i proso. Vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora. Ova kombinacija je posebno važna u vegetarijanskoj ishrani.

JOD

Vašem detetu je potreban hranljivi jod za njihov mentalni razvoj. Tokom dojenja, jod koji izlazi kroz majčino mleko mora se zameniti. Pored upotrebe jodirane soli, preporučuje se — nakon konsultacije sa svojim lekarom — da dopunjujete tabletama joda (100 µg joda dnevno).*

* Source: DGE, DACH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, 2. Auflage, 5. aktualisierte Ausgabe 2019.

Česta pitanja o ishrani tokom dojenja.

 • Jedem za dvoje! Koliko još treba da jedem tokom dojenja?

  Preko majčinog mleka prenosite mnogo svoje energije i hranljivih materija na svoju bebu. Dakle, potrebno vam je više kalorija tokom dojenja nego prosečnoj ženi. Naime, dojenje je težak posao za vaše telo. Ako isključivo dojite, biće vam potrebno dodatnih 500 kcal dnevno da biste proizveli dovoljno mleka. U ovom periodu posebno je važna uravnotežena ishrana. Međutim, nije neophodno menjati ishranu. Dovoljno je uzeti u obzir sledeća osnovna pravila koja su takođe bila važna tokom trudnoće:

  • unosite dosta biljne hrane i nezaslađenih pića
  • konzumirajte umerene količine životinjskih proizvoda
  • jedite samo male količine masti i šećera

  Pet ili šest malih obroka dnevno je bolje od tri velika. Trebalo bi da jedete proteine nekoliko puta dnevno — i naravno, sveže voće i povrće, proizvodi od celog zrna i krompir su podjednako važni.

 • Kako mogu da pokrijem svoje dodatne potrebe? Koja su jela prikladna?

  Dok isključivo dojite, potrebno vam je dodatnih 500 kcal kalorija dnevno. Vaše telo pokriva deo vaših energetskih potreba tako što pristupa masnim naslagama nakupljenim tokom trudnoće. Ostatak dolazi od dodatne hrane. Međutim, pobrinite se da se posebno fokusirate na hranu bogatu hranljivim materijama, čak i ako ima malo energije. To je zato što dok dojite vaša potreba za hranljivim materijama raste mnogo više od vaše potrebe za energijom.

  Posebna ishrana tokom dojenja nije potrebna. Možete jesti sve što želite. Međutim, alkohol svakako treba izbegavati.

  Sastavili smo četiri primera zdravih obroka ispunjenih hranljivim materijama od oko 500-600 kcal svaki:*

  • riblji rolat: 1 raženi rolat + 100 g lososa + 1 mala mešana salata + 1 čaša soka od jabuka
  • sendvič sa sirom sa supom: 1 kriška hleba od celog zrna + 1 kašičica margarina ili putera + 1 mala kriška sira + 1 činija supe od povrća sa rezancima
  • punjeni rolat: 2 kriške hleba od celog zrna + 2 kriške sira + 2 kašičice margarina + 1 jogurt + 1 kašičica seckanih oraha + 1 komad voća
  • topli obrok: 1 porcija (100 g) ribe + 1 kašika ulja od repice + 2 velika krompira + 6 kašika povrća + 1 činija voćne salate

  * Izvor: "Die beste Ernährung für Baby und Kleinkind" von Ute Alexy und Anette Hilbig, S.52.

 • Kako da se adekvatno hranim tokom dojenja?

  Važno je da jedete dobru, zdravu hranu kako bi se vaše telo što brže oporavilo od napora u trudnoći i porođaju. Takođe vam pomaže da upravljate fizičkim iscrpljujućim periodom dojenja. Sledi nekoliko saveta o tome kako da optimizujete svoju ishranu tokom dojenja:

  • vodite računa da jedete raznovrsnu, uravnoteženu hranu i da jedete redovno
  • svakodnevno na meniju treba da bude dosta voća i povrća
  • uživajte umereno u nemasnom mesu i jajima
  • idealno jedite ribu dva puta nedeljno; poput lososa, skuše ili haringe
  • uzimajte pribl. 300-450 g mleka i mlečnih proizvoda dnevno
  • pazite na unos joda; Pored upotrebe jodirane soli, preporučuje se — nakon konsultacije sa svojim lekarom — dopuna tabletama joda od 100 µg joda dnevno*

  ako je vaša beba sklona nadimanju, to nije nužno zbog vaše ishrane. Međutim, uvek možete da testirate tako što ćete izbegavati hranu koja nadima, kao što su kupus, luk i beli luk i videti da li to smanjuje nelagodnost vaše bebe - ipak, nije neophodno izbegavati ovu hranu kao meru predostrožnosti.

  Preporučujemo vam da razgovarate sa svojom patronažnom sestrom ili lekarom i osmislite odgovarajuću ishranu tokom dojenja. Pored toga, mogu vam dati dragocene savete o tome koja hrana podstiče dojenje.

  * Izvor: DGE DACH-Referenzwerte für Nährstoffzufuhr, 2. Auflage, 1. Ausgabe 2015.

 • Kako treba da izgleda moj optimizovani dnevni plan ishrane?

  Zdrava ishrana je takođe važna tokom dojenja. Piramida ishrane pruža praktičnu pomoć za optimalan sastav i dnevno planiranje vaših obroka:

   

  • jedite dosta povrća, voća, krompira, testenine, pirinča i nezaslađenih pića
  • jedite umerene količine mleka, mlečnih proizvoda, jaja, nemasnog mesa, narezaka i ribe sa niskim sadržajem masti
  • jedite samo malo margarina, ulja, putera, kolača, slatkiša, džema i šećera itd.
 • Koliko treba da unosim tečnosti svaki dan dok dojim?

  Tokom dojenja, vaša potreba za tečnošću se povećava. Svaki put pre nego što podojite bebu, prinesite čašu vode i soka ili šolju nezaslađenog čaja i jednostavno pustite da vas žeđ vodi.

 • Šta apsolutno treba da izbegavam tokom dojenja?

  Nemojte pušiti cigarete ili piti alkohol dok dojite. Takođe izbegavajte dijetu za mršavljenje. Vašem telu je potrebna sva vaša energija za proizvodnju mleka. Što se tiče lekova, uvek se morate konsultovati sa svojim lekarom. Preventivno izbegavanje stvari kao što su povrće i riba nije neophodno. U stvari, konzumiranje masne ribe poput lososa, skuše, haringe ili tunjevine daje dragocene dugolančane omega-3 masne kiseline.


happy mom and dad watching their baby walk

Tu smo za vas sa našom telefonskom linijom za savete o roditeljstvu

Ukoliko imate pitanja o dojenju ili ishrani odojčadi i mališana, naše iskusne kolege iz savetovališta za roditelje će vam rado pomoći i savetovati.

Kontaktirajte nas
back to top