Kako da prepoznam alergije kod moje bebe?

Alergija – hiperreakcija imunog sistema. Simptome alergije treba shvatiti ozbiljno i apsolutno ih mora proveriti vaš pedijatar. Reakcije mogu varirati od svraba očiju do nedostatka daha.


Koliko je visok
rizik od alergije za vaše dete?

Postoji povećan rizik ako majka, otac ili brat ili sestra imaju preosetljivost kao što su peludna groznica, ekcem, alergije na hranu ili alergijska astma. Alergije su često nasledne. Čak i ako u porodici nema poznatih alergija, rizik od alergije na vaše malo sunce se nikada ne može isključiti 100%.

Provera rizika od alergija za vaše dete:

 • Nizak rizik: Ako u užoj porodici nema poznatih alergija (npr. majka, otac, braća i sestre), to znači da vaše malo sunce ima nizak rizik od alergija. Međutim, s obzirom da se rizik od alergije nikada ne može 100% isključiti, trebalo bi da obratite posebnu pažnju na svoju bebu kada uvodite novu hranu, npr. kada uvodite čvrstu hranu.
 • Umereni rizik: Ako postoje samo pojedinačni slučajevi alergije u krugu uže porodice (na primer, majka, otac ili brat ili sestra ga imaju), vaše dete ima umereni rizik od alergije.
 • Veoma visok rizik: Ako u užoj porodici postoje dve ili više osoba koje pate od iste ili više alergija, vaše dete ima veoma visok rizik od alergije.

Da biste što više smanjili rizik od alergije, ukoliko postoji umeren do veoma visok rizik od alergije, preporučujemo preventivno delovanje, odnosno ishranu sa niskim sadržajem alergena. Naučne studije su pokazale da dosledno davanje proizvoda sa niskim sadržajem alergena vašem detetu može smanjiti rizik od alergije do 50%. Takođe, majčino mleko je najbolje za bebe čak i ako imaju povećan rizik od alergija. Ako ne možete da dojite, postoje posebne HA (hipoalergene) formule za vaše malo sunce. Ako imate dodatnih pitanja o alergijama ili riziku od alergija, obratite se svom pedijatru.

Pitanja i odgovori o prevenciji alergija

 • Mogu li sprečiti alergije tokom trudnoće i porođaja?

  Ishrana sa niskim sadržajem alergena se ne preporučuje tokom trudnoće

  Nije naučno utvrđeno da ishrana sa niskim sadržajem alergena tokom trudnoće pomaže u izbegavanju razvoja alergija kod novorođenčadi. Ovih dana se ne preporučuje da se pridržavate ishrane sa niskim sadržajem alergena tokom trudnoće jer to povećava rizik od neadekvatnog unosa hranljivih materija. Dokazano je, međutim, da

  • pušenje majke može povećati rizik od alergije kod deteta.
  • deca koja su rođena prirodnim putem imaju manje šanse da razviju alergije od dece koja su rođena carskim rezom.

  Tokom prirodnog porođaja sa majke se prenose bakterije koje su važne za razvoj nezrelog imunog sistema deteta.

 • Kako se mogu sprečiti alergije kod odojčadi?

  Za prevenciju, odojčad treba da bude isključivo dojena najmanje prva 4 meseca

  Dojenje je najbolja ishrana za svaku bebu, posebno ako već postoji porodična istorija alergija. Ako je moguće, dete treba da bude isključivo dojeno najmanje 4 meseca da bi se sprečile alergije. Ako je snabdevanje mlekom nedovoljno ili postoje drugi razlozi zbog kojih dojenje nije moguće, bebe sa većim rizikom od alergija treba hraniti hipoalergenom (HA) formulom. Obratite se pedijatru ako imate dodatnih pitanja.

 • Kako se alergije mogu sprečiti u uzrastu od odvikavanja od dojenja?

  Riba i žitarice koje sadrže gluten se preporučuju čak i ako postoji povećan rizik od alergije

  Da bi se trenirao imuni sistem, čvrsta hrana se može uvesti u uzrastu od 5. do 7. meseca. Kao i kod odojčadi bez rizika od alergija, različita hrana se može uvoditi postepeno za uravnoteženu, prilagođenu uzrastu, mešanu ishranu (majčino mleko ili formula, plus čvrsta hrana). Riba je, na primer, ovih dana veoma preporučljiva i može da obogati jelovnik već u prvoj godini jer obezbeđuje lako svarljive proteine i vredne masne kiseline. Takođe, korak po korak uvođenje žitarica koje sadrže gluten trebalo bi da počne u ovom trenutku.

 • 'Prljavština čisti stomak!' - je li to istina?

  Telo mora da dođe u kontakt sa potencijalnim alergenima kako bi razvilo odbranu protiv njih

  Čistoća i higijena su posebno važni u prvih šest meseci. Tokom prvih nekoliko meseci uvek treba pažljivo da čistite i sterilišete flašice, cucle i dude. Ali nemojte zaboraviti da fiziologija vašeg deteta mora da dođe u kontakt sa zagađivačima (npr. virusi, bakterije, polen) kako bi razvila odbranu od njih. Ako ne, telo može ili uopšte da ne reaguje (tj. postaje bolesno) ili reaguje preterano (tj. ima alergijsku reakciju) kada dođe u kontakt sa ovim supstancama. Pustite dete da istražuje svoju okolinu ili se igra sa kućnim ljubimcima nakon prvih šest meseci. I verujte staroj poslovici da „prljavština čisti stomak“.

back to top