Beli plamen

Jednom davno, grupa nomada postavila je logor na ogromnoj, nenaseljenoj ravnici. Nakon što su se svi najeli i napili, legli su u svoje šatore i ubrzo se čulo kako hrču, kako čvrsto spavaju. Samo Taru, najsiromašniji mladić u celom klanu, nije mogao da spava.

Jednom davno, grupa nomada postavila je logor na ogromnoj, nenaseljenoj ravnici. Nakon što su se svi najeli i napili, legli su u svoje šatore i ubrzo se čulo kako hrču, kako čvrsto spavaju. Samo Taru, najsiromašniji mladić u celom klanu, nije mogao da spava. To je bilo zato što je bio zaljubljen u Estu, prelepu ćerku poglavice, kojoj se takođe i on veoma dopadao.

Avaj, kada je Taru tražio njenu ruku, stari poglavica je rekao: „Ti si najsiromašniji čovek u celom našem klanu. Ne možeš dobiti moju ćerku."

Mladić jebio veoma ožalošćen.

Kasnije te noći, dok je sedeo napolju sa konjima, video je kako beli plamen bukti u blizini i ponovo nestaje tri puta. Doneo je sekiru i počeo da kopa na mestu gde se pojavio. Posle nekog vremena udario je u mala gvozdena vrata — koja je otvorio sa velikim naporom. Zatim je zakoračio u mračnu sobu iza vrata.

Pipao je okolo u mraku sve dok mu je jedan glas nije rekao: 'Oslobodi me ovih lanaca i učiniću te bogatim.'

„Prvo mi reci ko si i zašto si okovan.“

Glas je odgovorio: 'Ja sam vilenjak i živim sa svojom braćom visoko u planinama. Jednog dana, dok smo bili u lovu, ukrali smo blago kralja lasice. Kada je kralj lasica ovo otkrio, uhvatio me je i zaključao ovde.'

„Ako je ovo istina“, rekao je Taru, „rado ću vam biti na usluzi u trenutku kada vam je to potrebno.“

I tako je oslobodio vilenjaka koji je plesao okolo od radosti.

Posle nekog vremena, vilenjak je rekao: „Moram da idem sada jer će se kralj lasica vratiti svakog trenutka. Uzmi ovaj prsten i stavi ga na srednji prst leve ruke. Ako je zlato to što želiš, okreni ga jednom s leva na desno i svaki put ćeš naći zlatnik u ruci.'

Tada je vilenjak dao mladiću magični prsten i otišao.

Taru se vratio u svoj šator i okrenuo prsten toliko puta da je ujutru mogao da pokloni poglavici ogromnu gomilu zlatnika za njegovu prelepu ćerku Estu. Ubrzo nakon toga, Taru je uzeo Estu za ženu i živeli su mnogo srećnih godina zajedno.

back to top