baby on bed

Izazovi dojenja

Dojenje je, po svojoj prirodi, najbolja stvar koju možete učiniti za svoju bebu. Međutim, ne ide odmah svim majkama i uvek će biti teških faza. Pratimo vas kroz ova izazovna vremena kako biste se vi i vaše malo sunce brzo vratili da doživite još mnogo onih intimnih trenutaka.

Kako da izbegnem probleme sa dojenjem?

Koliko god većina majki želela da doji, s vremena na vreme to, nažalost, ne uspeva. Za to mogu biti razni razlozi, kao što su stres, infekcije dojke, mala količina mleka ili beba sisa. Imamo nekoliko osnovnih saveta koji vam mogu pomoći da sprečite probleme sa dojenjem.

 

Ako imate problema sa dojenjem, obratite se pedijatru ili patronažnoj sestri. Uz stručni savet možete rešiti ili sprečiti mnoge probleme.

Često dojenje
sweet mother and her cut baby

Često dojenje

Generalno, što više hranite svoje dete, to više stimulišete proizvodnju mleka. Ako ne hranite svoje dete dovoljno često ili ako ne postignete dobro držanje, to može dovesti do premale proizvodnje mleka, začepljenih mlečnih kanala ili čak do infekcije dojke. Pogledajte naše savete za postizanje dobre laktacije ovde.

Ostanite hidrirani
mom and baby playing in the garden

Ostanite hidrirani

Kroz majčino mleko, vašem detetu se daje mnogo vaše tečnosti i hranljivih materija. Zbog toga je važno da redovno imate dovoljno hrane i pića. Uravnotežena ishrana sa adekvatnim hranljivim materijama je glavna stvar za majke koje doje. Naći ćete savete za ishranu tokom faze dojenja ovde.

Spavanje i opuštanje
mom and baby sleeping together

Spavanje i opuštanje

Nakon napora porođaja većina majki se oseća iscrpljeno i umorno. Jedan od razloga za to je oslobađanje hormona stresa poput kortizola i dopamina, koji takođe inhibiraju proizvodnju mleka. Da biste sprečili da se to dogodi, trebalo bi da povremeno napravite pauzu i ne stavljate se pod preveliki pritisak dok dojite.

Odgovari na najčešća pitanja o problemima dojenja

 • Šta pomaže kod bolnih bradavica?

  Kada počnete da dojite, novo iskustvo vašeg novorođenčeta kako sisa vaše bradavice, često na duge periode, može uticati na njih. Da ovo ne bi dovelo do bola ili čak do pucanja i krvarenja bradavica, uverite se da ste naučili dobre tehnike dojenja. Obavezno potražite podršku od patronažne sestre ili pedijatra. Važno je da ne nosite celu težinu svog deteta dok dojite, već da koristite jastuke, umotane peškire ili ćebad da poduprete telo novorođenčeta. Odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da pronađete položaj koji vam najviše odgovara, jer dobar položaj za dojenje je pola bitke.

  Kada dete leži pravilno, važno je da mu usta budu širom otvorena jer — naročito na početku dojenja — relativne veličine bradavice i usta novorođenčeta još nisu idealne. Vaša patronažna sestra vam može pokazati kako da nežno gurnete donju vilicu deteta nadole tako da se može dobro pričvrstiti za bradavicu. Za prva 2 ili 3 podoja vašeg deteta, dobra je ideja da duboko udahnete. To vas opušta i smanjuje bol od inicijalnog hvatanja, što je u početku normalno.

  Da ne biste uvek opterećivali istu oblast bradavice, trebalo bi često da menjate položaj dojenja. Štaviše, dobra je ideja da koristite jastučiće za grudi za višekratnu upotrebu od vune, svile, pamuka ili silikona. Štedi novac i ekološki je prihvatljiviji. Kreme sa lanolinom, jastučići za grudi i hidrogelni jastučići takođe mogu pomoći. Dobra stvar u vezi sa ovim je to što se ne moraju ispirati nakon upotrebe, što je kontraproduktivno kada je u pitanju zdravlje vaših bradavica. Budite oprezni kada se odlučite da koristite pomagala kao što su štitnici za bradavice na početku jer često izazivaju više problema nego što ih rešavaju.

 • Šta da radim ako dobijem infekciju dojke?

  Na sreću, infekcije dojke nisu česte i nisu razlog za prekid dojenja.

  Međutim, važno je da odmah lečite infekciju jer se često brzo šire. Odmah se obratite babici ako osetite jak, peckajući bol ili ako primetite crvene, nenormalno tople i otvrdnute delove dojke. Obloge za hlađenje grudi (molimo nemojte uključivati područje bradavica) može smanjiti bol i upalu. Pored toga: puno se odmarajte!

  Patronažna sestra ili pedijatar mogu da vas posavetuju o tome koji lekovi protiv bolova su prikladni za vreme dojenja. Ako se vaši simptomi ne poboljšaju u roku od 48 sati, morate se konsultovati sa svojim ginekologom koji vam može prepisati antibiotike. Ali ne brinite, ovaj lek neće naštetiti vašem detetu i možete nastaviti da dojite kao i obično.

 • Šta su začepljeni mlečni kanali i kako da ih se rešim?

  Začepljeni mlečni kanali se često javljaju na početku dojenja kada dođe zrelo mleko - ali se mogu pojaviti i kasnije kada je vreme između dva hranjenja veoma dugo ili ako nosite grudnjak koji steže grudi. Zrelo mleko dolazi između trećeg i petog dana nakon rođenja. Ovo može dovesti do oticanja mlečnih žlezda i pritiska na mlečne kanale. Zbog toga je mleko teže da se ocedi, a grudi izgledaju mnogo veće, veoma su čvrste i ponekad nenormalno tople. Kada su mlečni kanali začepljeni, protok mleka se mora stimulisati. Najlakši način da to uradite je da se tuširate toplom vodom. Vlažni, topli oblozi za grudi tretirani đumbirom i lavandom (kao ulje, na primer) takođe mogu pomoći. Da biste smanjili upalu, trebalo bi da ohladite dojku nakon svakog hranjenja. Masiranje dojke u pravcu bradavice treba da se vrši veoma lagano. Snažno stiskanje ili pritiskanje dojke dovode do više začepljenja. 

 • Moje dete odbija da sisa! Šta mogu da uradim?

  Kada dete ima problema sa hvatanjem dojki, to može biti jedan od mnogih uzroka koji se moraju razjasniti pojedinačno sa vašom patronažnom sestrom. Obično se to dešava zato što je detetu u prvim danima i nedeljama ponuđeno previše opcija za ishranu, što ga zbunjuje. U poređenju sa različitim cuclama za flašicu, bradavica je daleko manje privlačna. Ako je dete već hranjeno na flašicu ili hranjeno kroz štitnike za bradavice, ono očekuje čvrstu stimulaciju desni koju bradavica jednostavno ne može da obezbedi. Stoga, ako je moguće, nemojte koristiti štitnike za bradavice ili cucle. Takođe ne dozvolite ocu da vam hrani ispumpano majčino mleko na flašicu prvih 8 nedelja. Pijenje iz flašice zahteva mnogo manje napora, dojenje pruža prirodnu zaštitu od prekomernog hranjenja. Novorođenče mora veoma naporno da radi da bi dobilo mleko. Vaša beba ne zaspi samo zato što je sita, već je i iscrpljena.

back to top